Povijest toaleta u Hrvata.
Povijest toaleta u Hrvata.

Kakav bi to profesionalac Patak-O bio kada se ne bi odazivao na hitne intervencije van metropole?

Ovoga puta poziv je stigao iz Pregrade, poznatog zagorskog mjesta sa jedinom "zagorskom katedralom" - crkvom u samom središtu grada!

Ugostiteljski objekt u gradu imao je problema sa odštopavanjem te smo uspjeli odštopati i sanirati šaht u kratkom roku na veliko klijentovo, ali i naše iznenađenje. Nismo se nadali da ćemo biti gotovi za pola sata te smo se onako puni energije odlučili vratiti za Zagreb preko Desinića, a svi znamo po čemu je Desinić poznat (osim po mliječnim prerađevinama)!?

Da, Patak-O bio je u posjetu našem poznatom i prelijepom dvorcu - Veliki Tabor! Kratak odmor prije povratka dobro nam je došao!

Uz stručnog vodiča prošli smo sve veće prostorije, a najinteresantnije (pored mučione u podrumu :)) bile su prostorije u glavnoj centralnoj zgradi, gdje nam je vodič objasnio kako se točno živjelo prije nekoliko stotina godina na dvoru.

Pored spoznaje da se sva hrana kuhala u velikim loncima van dvorca i unosila u predprostorije kako bi se pripremila (slika sudopera iz jedne od predprostorija), doznali smo kako su naši prethodnici i obavljali nuždu! Ono što Patka-O najviše i zanima. :)U jednoj dakle prostoriji nalazilo se vrijednih predmeta, ukrašenih zidova, ali i nešto što je ograđeno zidom od pogleda i nešto što se vidi tek kada se dodje do toga - sakrivena WC školjka udubljena u zid (vidi sliku), sa malim prozorčićem (je mora se proluftati) i zastorom, a najinteresantnije je da se "otpad" nije bacao kroz rupu ostalim stanarima dvorca na glavu :) već je postojao odvodni sistem koji je odvodio krute i tekuće stvari cijevima dalje u podnožje dvorca!Tko bi rekao da su naši plemići i veleposjednici bili toliko napredni, za razliku od nekih drugih europskih dvoraca kultura higijene u hrvata bila je na zavidnom nivou!


Trebate li HITNO ODŠTOPAVANJE vašeg odvoda na pravom ste mjestu! RADIMO 0-24h i odštopavamo svaki odvod u bilo koje doba dana ili noći! Garantiramo dolazak u roku 2 sata na području grada Zagreba!! POŠALJITE DIREKTAN UPIT I JAVLJAMO SE U ŠTO KRAĆEM ROKU! ---> POŠALJI UPIT.e intervencije i siti krenemo na novu intervenciju!
chanel replica