Povijest pročišćavanja otpadnih voda
Povijest pročišćavanja otpadnih voda

Donosimo nekoliko redaka o povijesti pročišćavanja otpadnih voda u svijetu. Kako i gdje se počelo promišljati o zdravijem načinu pročišćavanja voda u sve urbanijim sredinama pročitajte u nastavku!

1854. godine u jeku epidemije kolere u Londonu, sir John Snow je prvi pokazao vezu između otpada ljudskog porijekla i hidričkih oboljenja. Veći dio XIX stoljeća zdravstvena hidrotehnika sastojala se je od odstranjivanja kućnog otpada i utrošene pitke vode uporabom nužnika s ispiranjem, kanalizacijskih sakupljača i direktnih ispusta u more ili po mogućnosti drugi prijemnik značajne sposobnosti razrjeđenja, ili jednostavno nizvodno.

U kasnom periodu XIX stoljeća britanski su sanitarni inženjeri počeli eksperimentirati s distribuiranjem otpadne vode preko pločica škriljevca u poljoprivrednim područjima, pretpostavljajući da će kombinacijom aeracije i filtracije u tlu pročistiti otpadnu vodu.

1880. godine, dr. Angus Smith je objavio da se aeracijom otpadne vode u spremniku, može stabilizirati organska tvar. 1913. godine dva američka inženjera radeći na Lawrence Experiment Station utvrdila su da mikroorganizmi povezani s uronjenim pločicama škriljevca poboljšavaju stabilizaciju otpadne tvari.

Ta je činjenica inspirirala dvojicu britanskih inženjera Ardern-a i Lockett-a, koji su utvrdili da recirkulacija krutina koje se akumuliraju u bačvama za vrijeme aerobne stabilizacije povećavaju stupanj stabilizacije otpadne tvari, da ovaj postupak nazovu "aktivnim muljem". Otada, razvoj sanitarnog inženjerstva u industrijaliziranim gradovima sastojao se je u poboljšanju temeljnih mikrobioloških procesa i postupaka otkrivenih u ranim 1900-tim.

Praktično sva otpadna voda i rastući udio zagađenih vodnih resursa (podzemna voda, oborinske vode, zagađena jezera i sl.) u urbaniziranim zajednicama čiste se uz pomoć mikrobioloških postupaka. Povećanje znanja o ulozi mikroorganizama u kruženju ugljika, dušika fosfora i sumpora bio je temelj za projektiranje složenih postupaka pročišćavanja za razgradnju otopljenih organskih tvari, kako konvencionalnih sastojaka kućanskih otpadnih voda, tako i toksičnih kemikalija, pretvorbu i uklanjanje dušika i fosfora iz vode i stabilizaciju mulja.

Kroz XX stoljeće uređaji za čišćenje otpadnih voda se razvijali od relativno jednostavnih linija mehaničkog čišćenja i bio aeracije, čiji se kapacitet procjenjivao na temelju empiričkih parametara, do postupaka čiji je cilj veliki broj zagađivala.

Sedamdesetih godina XX stoljeća projektiranje uređaja za čišćenje otpadnih voda temelji se na matematičkim modelima temeljnih bioloških mehanizama pretvorbe zagađenja. Od 1990. računalni modeli zamijenili su jednostavne proračune, dozvoljavajući projektiranje još složenijih postupaka.

Ova tehnička dostignuća bila su nužni odgovor sanitarnih inženjera na rastuće zahtjeve za učinkovitijim pročišćavanjem otpadnih voda, zaštitom prijemnika i poboljšanjem kakvoće vodnih resursa za ljudsko korištenje.


Trebate li HITNO ODŠTOPAVANJE vašeg odvoda na pravom ste mjestu! RADIMO 0-24h i odštopavamo svaki odvod u bilo koje doba dana ili noći! Garantiramo dolazak u roku 2 sata na području grada Zagreba!! POŠALJITE DIREKTAN UPIT I JAVLJAMO SE U ŠTO KRAĆEM ROKU! ---> POŠALJI UPIT.e intervencije i siti krenemo na novu intervenciju!
chanel replica