Zagreb - grad na vodi.
Zagreb - grad na vodi.

U pauzi dnevnih aktivnosti i obveza Patak-O stigne i napisati nekoliko zanimljivih redaka vezanih uz struku, pogotovo kada se radi o našem gradu - Zagrebu!

Zagreb je grad na vodi, a od brojnih predaja koje se vežu uz njegovo ime najpoznatija je ona koja se veže uz vodu i najpoznatiji zagrebački zdenac - Manduševac. Predaja kaže da je „ ... žedan ban zaviknuo djevojci stojećoj kraj vrela: Mandušo, zagrabi! Pa odatle prozvano bje to vrelo Manduševac, a mjesto Zagreb.“ (Tkalčić, 1889.).

Do sredine 19. stoljeća Zagreb je imao znatan broj javnih i privatnih bunara, ali se već za male suše osjećala nestašica vode. Najstariji sačuvani prijedlog rješenja vodoopskrbe grada iz centralnog vodovoda, koji se zasnivao na dopremanju vode iz Kraljičinog zdenca, datira iz 1774. i nije realiziran.

Kasnijim istraživanjima dokazano je da Medvednica nema dovoljne količine pitke vode za grad, pa je temeljem prijedloga inženjera Melkusa, odlučeno da se voda crpi iz zdenaca u savskoj nizini. Radovi na izgradnji vodovoda započeli su 1876., poslije skoro 100 godina pregovora i polemika.

Svečano otvorenje održano je 7. srpnja 1878. u prisustvu dostojanstvenika i brojnih građana Zagreba. Tadašnji sustav vodoopskrbe opskrbljivao je vodom 11.500 stanovnika, a danas je na sustav priključeno 93 % stanovnika, njih više od 900.000.

Početci izgradnje kanalizacija u Zagrebu datiraju iz sedamnaestog stoljeća kada se u starim dokumentima spominju odvodni kanali naselja Grič i Kaptol. Sustavna izgradnja kanalizacije započela je 1892. godine i razvijala se usporedno s razvojem grada.

Danas je na sustav javne odvodnje priključeno 88% stanovnika.


Trebate li HITNO ODŠTOPAVANJE vašeg odvoda na pravom ste mjestu! RADIMO 0-24h i odštopavamo svaki odvod u bilo koje doba dana ili noći! Garantiramo dolazak u roku 2 sata na području grada Zagreba!! POŠALJITE DIREKTAN UPIT I JAVLJAMO SE U ŠTO KRAĆEM ROKU! ---> POŠALJI UPIT.e intervencije i siti krenemo na novu intervenciju!
chanel replica