Povijest kanalizacije u Zagrebu.
Povijest kanalizacije u Zagrebu.

Gradska izvješća osamdesetih godina 19. stoljeća spominju "Veliki pomor pučanstva" u Zagrebu (više od 30%), a uzrok tomu nalaze prvenstveno u lošoj kanalizaciji i nezdravim stanovima.

Naime, svi izljevi tadašnje gradske odvodnje (a grad je tada imao oko 30.000 stanovnika) završavali su kod "državnog kolodvora" (Željeznički kolodvor), što je, vremenom, izazvalo ekološko zagađenje. Stoga, da bi se zaustavilo zagađivanje ("pomor pučanstva"), trebalo je sagraditi standardno protočnu odvodnju pa je Gradska skupština, 28. prosinca 1892., zaključila da se započne s potrebnim radovima na odvodnom kanalu, od "državnog kolodvora" prema istoku, s uljevom u Savu kod "sela Žitnjak".

Glavni odvodni kanal ili GOK, kako ga danas zovemo, bio je, dakle, uzrokom da je Gradska skupština 1900., za vrijeme načelnika Adolfa pl. Mošinskog, pripojila Žitnjak gradu Zagrebu. Istom je odlukom pripojena i Laščina. Od tada je današnja gradska četvrt Peščenica - Žitnjak u cjelokupnom svome opsegu sastavni dio Grada Zagreba, osim naselja Ivanja Reka koje se, na osnovi referenduma 1984., izdvojilo iz Općine Dugo Selo i pripojilo tadašnjoj zagrebačkoj Općini Peščenica.

Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba, na sjednici 16. travnja 1932., donosi zaključak o prodaji 207 parcela na Volovčici, te da se smjesta ima pristupiti izgradnji kanalizacije i ceste, što je ujedno i pokrenulo izgradnju čitavog naselja Pešćenica, ali ujedno i riješilo "tekući" problem zagađenja poznatiji pod nazivom "Veliki pomor pučanstva" u 19. stoljeću!


Trebate li HITNO ODŠTOPAVANJE vašeg odvoda na pravom ste mjestu! RADIMO 0-24h i odštopavamo svaki odvod u bilo koje doba dana ili noći! Garantiramo dolazak u roku 2 sata na području grada Zagreba!!

POŠALJITE DIREKTAN UPIT I JAVLJAMO SE U ŠTO KRAĆEM ROKU! ---> POŠALJI UPIT.
chanel replica